Over Stichting Krimpenerwaard Schoon

Krimpenerwaard Schoon zet zich in om een olievlek met vrijwilligers te creëren die onze mooie gemeente schoonhouden. Dat doen ze door zelf het goede voorbeeld te geven én anderen te motiveren ook aan de slag te gaan.

Als iedereen zijn afval gewoon in de prullenbak gooit, is zwerfafval rapen niet nodig. Tot die tijd is het de missie van Stichting Krimpenerwaard Schoon om in alle kernen van Krimpenerwaard inwoners, scholieren, buurt- en sportverenigingen te activeren om zwerfafval te ruimen.

Simone Abel, Marco Kortland en Cor Slob hebben in 2020, in nagedachtenis aan Wouter Klip, Stichting Krimpenerwaard Schoon opgericht om actief de inzet van Wouter voort te zetten in heel de Krimpenerwaard want:

Samen houden we de Krimpenerwaard Schoon.

Hoe is Stichting Krimpenerwaard Schoon ontstaan?
Op een kleinschalige manier werd er opgeschoond in Schoonhoven door Wouter Klip (Schoonhoven Schoon), in Haastrecht en Vlist door Simone Abel en in Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk door Cor Slob (Adopteer je straat in de Krimpenerwaard). In 2018 bundelde Wouter, Simone en Cor hun krachten en organiseerde ze samen de landelijke Opschoondag in de Krimpenerwaard.

Dit was het begin van een mooie samenwerking. Zij kwamen regelmatig bij elkaar om opschoonactiviteiten te bespreken. Door het plotselinge overlijden van Wouter kwam het werk in Schoonhoven stil te liggen. Simone en Cor lieten zich niet ontmoedigen en schreven in 2019 alle basisscholen in de Krimpenerwaard aan. Dit werd een groot succes: honderden leerlingen haalden zakken vol met zwerfafval op.

Simone Abel is 10 jaar geleden begonnen in Haastrecht en ruimt sindsdien samen met andere vrijwilligers een keer per maand zwerfvuil op. “Ik ergerde me tijdens het wandelen en fietsen aan het vele zwerfvuil. Daarom zijn we met 8 dames gestart met vuilrapen. Je bent lekker buiten bezig, je ruimt zwerfvuil op en je maakt een praatje met mensen in het dorp, het geeft heel veel voldoening.”

Cor Slob startte in 2017 Adopteer je straat in de Krimpenerwaard en roept hiermee inwoners op 1 á 2 keer per week het zwerfafval op te ruimen in een zelf gekozen straat. In 2019 heeft Cor, hij is ook gemeenteraadslid in de gemeente Krimpenerwaard, het college gevraagd de organisatie van de Opschoonweek te ondersteunen. Wethouder Hofman twijfelde geen moment en nam het voorstel over.

Toen kwam beleidsmedewerker Marco Kortland in beeld. Hij zet zich al jaren in voor schone en duurzame gemeenten. Zo lukte het hem in Zuid-Holland met zijn enthousiasme bergen vrijwilligers op de been te krijgen om zwerfafval te lijf te gaan. Nu wil hij hetzelfde in Krimpenerwaard voor elkaar krijgen en samen met Cor en Simone een olievlek met vrijwilligers creëren die onze mooie gemeente schoonhouden.Doe u ook mee?
Van 16 t/m 21 maart is de opschoonweek in Krimpenerwaard. Dan komen inwoners, scholieren en buurtverenigingen in actie om de buurt op te schonen. Ergert u zich aan zwerfafval en wilt u ook iets doen? De Opschoonweek is een uitstekend moment om daar mee te starten. Maak uw eigen straat of wijk schoon samen met uw buren. Dat is nog gezellig ook. Aanmelden kan via ikdoemee@krimpenerwaardschoon.net